regiogeld

07.02.
0100H > poate ca
incruntarile si incurcaturile, crisparile si constiparile sociale isi au radacina intr-un (nou) schimb de paradigme care se anunta departedeparte, in spatele orizontului, ca o adiere de furtuna.

colectivitatile umane au fost invatate / dresate in ultimul secol sa creada in detoate pentru toti, alergand in sec. xx. de la traditionalism si religiozitate la modernism si nationalism, la fascism, la comunism, la capitalism…
ce ni se pregateste acuma? globalismul?

dand o raita pe site-ul meu favorit de anticipatie politico-socio-economica citesc azi ca in opinia lui immanuel wallerstein, un meta-economist care a prezis sfarsitul comunismului cand acesta parea a fi inca in toi, ca fara virgula capitalismul nu va mai exista peste cca. 30 de ani!
na fain!

dar ca nu e sigur ca ceea ce va veni dupa va fi mai bine! (asta nu-i fain!) si ca am asista la inceputurile unui schimb de paradigma generala, nenumaratele initiative si retele ONGiste cu tenta ecologista si sociala din lumea intreaga fiind un semn ca inteligenta colectiva (a vulgului?) s-o pus pe treaba ca sa gaseasca noi forme in care sa-si organizeze existenta…
mersi, nenea!

…dar ca mai toti economistii “clasici” care accepta sistemul economico-financiar care graviteaza in jurul dobanzii, dobanda acceptata ca un dat de-a dreptul cosmic in viata noastra, teoria sa despre marile cicluri economico-istorice are cam atata valabilitate stiintifica cat reprezentarea geocentrica a universului de catre ptolemeu. adica una partial corecta, dar nu in esenta ei.

asadar, atata timp cat politicul, economicul si socialul sunt patronate de stapanul numit “dobanda”, noile si noile revolutiuni nu vor fi altceva decat ceea ce au fost si pana acuma: noi si noi cercuri pe care umanitatea ametita le face in interiorul uneia si aceleasi custi financiare in care sta incuiata.

in spatiul virtual si real se intampla fenomene si incercari diverse de a cladi noi relatii economice si sociale in care banii si-au recapatat rolul (MARGINAS!) bine stabilit de dinainte de lumea “moderna” (lume aparent inventata si implementata de feudalismul financiar dupa ce acesta a demolat pas cu pas feudalismul funciar, incepand cu sf. sec. XVIII?). aceste initiative pilot sint “doar” incercari la scara mica dar modele perfect replicabile de schimburi economice locale, bazate pe ‘monede’ alternative. (vezi si aici>>)

…exista deci si un model financiar “copernican“, testat si analizat la ora actuala de initiative civice locale – cu precadere  in europa si america (latina). model care este la fel de imperfect precum cosmologia copernicana, dar PRINCIPIAL corecta si justa prin aceea ca scoate banii si dobanda din centrul universului social, lasandu-le sa graviteze din nou in jurul oamenilor care devin astfel noul/vechiul centru al atentiei noastre… 
e mare lucru, nu-i asa? (si toate acestea depind de banii cu care platim!) 

…deci va trebui sa-i urmeze lui ptolemeu si in sistemul financiar un copernic si un kepler, pentru a completa si corecta in detaliu noul sistem… drept urmare se va putea iesi din despotia feudal-financiara ‘moderna’, cu caracter de potentiala inchizitie.

cele de mai sus sint cuvinte si categorii mari, groase si umflate – stiu! dar in cuvinte si categorii mari detot se discuta si actuala criza resp. felul in care se va putea manifesta precum si ceea ce-i va urma.

nu strica deci ca si noi sa parasim putin nivelul micro al realitatii cotidiene si sa ne avantam putin mai sus cu gandul – doar pentru cateva minute! 
nici o grija, ca nu ne vom lua zborul! forta gravitationala a sighisoarei este atat de puternica incat ne va readuce de fiecare data cu picioarele pe pamant! 😉

sursa foto>>

Advertisements